Over 't Nijkerkje

In Oosteinde staat een bescheiden monument van kerkelijke bouwkunst. Het is in 1846 in neogotische stijl gebouwd, als waterstaatskerk en is in 1913 met een dwarspand vergroot. Zowel door haar ontstaansgeschiedenis als bouwgeschiedenis, is het een bijzonder gebouw. Dit alles wordt beschreven in het boek van Teun Juk: De kerk van Oosteinde, een gebouw met een eigen gezicht. Het gebouw en interieur weerspiegelen de aard van de mensen die in deze omgeving wonen. Als u de kerk bezoekt komt u onder de indruk van de speciale sfeer. De verschillende stijlkenmerken die elkaar afwisselen: romaans, gotisch en art-deco. De kleurrijke glas-in-loodramen. De grote spitsboogvensters, de terrazzo vloer met meerkleurige patronen en het imposante orgelspel van het Oeckelenorgel uit 1874. Daarbij de landschappelijke ligging in het relatie met het historische kerkhof. Velen dragen het een warm hart toe omdat hun ouders er trouwden, ze de zondagsschool bezochten, het verbindt ons met de generaties van weleer, onze voorouders. 

Waar oude spiritualiteit nieuwe betekenissen ontmoet. De Stichting Behoud ‘t Nijkerkje, opgericht 21 juni 2012, wil het historisch kerkgebouw te Oosteinde graag respectvol beheren en de belangstelling hiervoor vorderen. Ze wil het beschikbaar stellen voor diverse activiteiten: religieuze bijeenkomsten zoals huwelijksceremoniën, uitvaartdiensten en de traditionele kerstnachtdienst. Culturele activiteiten: exposities, concerten, huiskamerlezingen in de leerkamer en activiteiten op het gebied van de streekgeschiedenis.

 

In ons gebied in Noord-Oost Groningen vinden laatste jaren ingrijpende veranderingen plaats. Bij dit schaarse erfgoed, op de grens van het oude cultuurlandschap en het nieuwe industriegebied, is het van belang dat we zuinig zijn op dit unieke monument. Uw betrokkenheid voor de instandhouding is bijzonder welkom. Met uw financiële ondersteuning, uw ideeën en deelname aan activiteiten geeft u ‘t Nijkerkje nieuw bestaansrecht, waarvoor de Stichting u veel dank zegt.

Fotogalerij

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave